Pidit sitten veden litkimisestä tai et, vesi on erottamaton osa elämääsi.

Kehostasi jopa 60 % on vettä. Tarvitset siis vettä muodossa tai toisessa, mutta ihan kaikkia veteen liittyviä väitteitä ei kannata kuitenkaan uskoa.

Tässä viisi nesteytysmyyttiä jotka tulisi jo kipata tunkiolle:

1. ”Tarvitset vettä kahdeksan lasillista joka päivä”

Etenkin monet kosmetiikkatuotemainokset toitottavat kahdeksan vesilasillisen tärkeyttä. Totuus on että veden tarve vaihtelee yksilöittäin ja mm. ulkolämpötilan, ruokailun ja fyysisen aktiivisuuden mukaan. Riittää että juot silloin kun janottaa.

2. ”Kehosi on jo kuivahtanut jos sinua janottaa”

Jos tarkkoja ollaan niin väite pitää paikkansa: Kehosi nestepitoisuus on laskenut 2 – 4 prosenttia siinä vaiheessa kun tunnet olevasi janoinen. Tämä ei kuitenkaan ole niin dramaattista kuin monet antavat ymmärtää – perusterveen ihmisen keho ei ole moksiskaan tällaisesta heilahduksesta.

Vakavasta nestevajauksesta puhutaan kun kehon nestepitoisuus on laskenut 5 – 8 prosenttia. Tällöin tunnet kuitenkin olosi jo hyvin heikoksi ja huimaavaksi. Normaalioloissa keho ei kuitenkaan ajaudu näin vaikeaan tilaan jos vettä on saatavilla – riittää että juot silloin kun sinua janottaa.

3. ”Urheilujuomat ovat paras nesteytysvaihtoehto urheilun jälkeen”

Pääsääntöisesti näin ei ole, vaan vesi päihittää muut juomavaihtoehdot. Urheilujuomat sisältävät paljon sokeria ja niiden happamuus ei ole hyväksi hampaille. Urheilujuomia kannattaa harkita vain maratonjuoksun kaltaisten pitkien ureilusuoritusten yhteydessä – tällöin urheilujuomien sisältämistä suoloista on hyötyä: Ne pitävät kehon elektrolyyttitasapainon kohdallaan.

Lyhyemmissä ureilusuorituksissa vesi toimii hyvin nesteyttäjänä – älä siis usko urheilujuomien mainoslauseita vaan säästä rahasi ja juo vettä.

4. ”Vesi poistaa myrkkyjä kehostasi”

Munuaiset siivilöivät myrkkyjä pois kehostasi, ja niiden toiminta vaatii myös riittävästi vettä. Munuaiset eivät kuitenkaan saa erityistä hyötyä siitä jos juot merkittävästi enemmän vettä kuin normaalisti – itseasiassa asia voi kääntyä jopa päinvastoin: Liiallinen vedenjuonti saa kehosi suolatasapainon sekaisin ja voi vahingoittaa munuaisiasi.

5. ”Kahvi kuivattaa kehoasi”

On totta että kahvi on diureetti, eli se stimuloi virtsaneritystä. Kahvinjuomisen nettovaikutus kehon nestetasapainoon on kuitenkin positiivinen – lievästä diureettisesta vaikutuksestaan huolimatta se nesteyttää siis siinä missä vesikin.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

 

Lähde: LifeHacker