Ruokaan ja laihduttamiseen liittyy paljon humpuukia.

Jotkin valeet ja väärät tiedot ovat kuitenkin niin laajalti omaksuttuja, että ne muuttavat kokonaisia kansakuntia sairaiksi ja lihaviksi.

Tässä seitsemän yleistä harhaluuloa ruoasta.

1. ”Kananmunat ovat epäterveellisiä”

Kananmunat ovat luonnon muovaamia tehopakkauksia, joiden sisältämät ravintoaineet ovat pääosin superterveellisiä ja tuiki tarpeellisia ihmiskeholle. Kananmunien huono maine johtuu lähinnä siitä, että keltuainen sisältää paljon kolesterolia. Totuus kuitenkin on, että munien kolesteroli ei siirry ihmisen verenkiertoon, vaan itse asiassa päinvastoin: Kananmunat nostavat vain hyvän ja terveellisen HDL-kolesterolin määrää.

2. ”Kalori kuin kalori”

Tämä väite on periaatteessa totta: laihdut, jos syöt vähemmän kaloreita kuin kulutat. Kaikki kalorit eivät kuitenkaan ole samanarvoisia laihduttamisen ja terveellisyytensä suhteen. Esimerkiksi proteiinina saatu kalori auttaa pitämään nälkää loitolla paljon pidempään kuin sokerin muodossa syöty kalori.

3. ”Tyydyttynyt rasva on epäterveellistä”

Voissa ja eläinperäisissä tuotteissa oleva tyydyttynyt rasva ei nykytietämyksen valossa nosta lainkaan sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä. Se ei myöskään nosta huonon LDL-kolesterolin määrää veressä. Voit siis kevein mielin käyttää aitoa voita ja syödä lihaa. Pitäydy kuitenkin luonnollisissa lihatuotteissa – prosessoitu liha aiheuttaa syöpää.

4. ”Kokojyvävehnä on terveellistä”

Täysjyvävehnä on toki parempaa terveydelle kuin valkoinen vehnä, mutta ei täysjyvävehnäkään varsinaisesti terveysruokaa ole. Oikeastaan vehnä olisi nykytiedon valossa syytä jättää ruokavaliosta kokonaan. Vehnän syönnin on mm. todettu lisäävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

5. ”Kahvi on epäterveellistä”

On totta, että kahvi voi hetkellisesti nostaa verenpainetta. Kahvin terveysvaikutusten on kuitenkin todettu olevan pääosin hyvinkin positiivisia: Säännöllinen kahvittelu näyttää vähentävän riskiä sairastua mm. 2-tyypin diabetekseen, Alzheimerin tautiin, Parkinsonin tautiin ja maksakirroosiin. Kahvin terveysvaikutukset näyttävät perustuvat pääosin sen korkeaan antioksidanttipitoisuuteen.

6. ”Sokeri on epäterveellistä, koska se on vain tyhjiä kaloreita”

Sokeri todella on epäterveellistä, mutta syyt ovat monisyisemmät. Sokeri – pääosin fruktoosin vaikutuksesta – saa aineenvaihduntamme todella sekaisin. Liiallisesta sokerin mässyttämisestä voi seurata ylipainoa, sydäntauteja, diabetesta ja jopa syöpää. Sokeristen herkkujen harrastaminen voi myös aiheuttaa rasvan kertymistä maksaan, mikä voi johtaa rasvamaksaksi kutsuttuun sairauteen. Rasvamaksaa on totuttu pitämään alkoholistien vaivana ja hengenvaarallisen maksakirroosin esiasteena.  Tämä kaikki koskee siis lisättyä sokeria, ei hedelmien luontaista sokeria.

7. ”Rasva lihottaa”

Tuntuu luonnolliselta ajatella, että syöty rasva kertyy rasvaksi mahan ympärille. Asia ei ole kuitenkaan näin yksioikoinen. Sellaiset ruokavaliot joissa rasvaa ja hiilihydraatteja ei säästellä kyllä lihottavat, mutta se ei johdu rasvasta vaan hiilihydraateista. Totuus on, että vähähiilihydraattiset mutta rasvaa säästelemättömät ruokavaliot ovat painonpudotustavoitteiden kannalta suotavampia kuin paljon hiilihydraatteja sisältävät ruokavaliot.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: Business Insider