Drinkkien ja cocktailien valmistaminen ei ole rakettitiedettä.

Tässä kymmenen niksiä joiden avulla onnistut.

1. Aloita harjoittelu klassikoista

Haruki Murakamin ”Norwegian Wood” -klassikkoromaanin päähenkilö lukee ainoastaan vähintään 40 vuotta vanhoja kirjoja – jos kirjaa painetaan edelleen 40 vuotta ensijulkaisusta, sen on oltava hyvä. Sama periaate pätee drinkkeihin: Aikaa kestäneet klassikot kannattaa opetella ennen kuin siirtyy modernimpeihin suosikkeihin, jotka nekin lainaavat yleensä klassikkodrinkkien elementtejä.

2. Alkoholi on drinkin tärkein elementti

Drinkin ei kuulu olla kermavaahdolla kruunattu nestemäinen vanukas tai pirtelö. Kunnon drinkki ei yritä peitellä pohjanaan olevaa alkoholia, vaan sen tulisi korostaa sitä. Peukalosääntö on, että jokaisen drinkin ”perusta-aineksena” on 50 millilitraa viinaa. Loput on sitten muuta vähemmän tärkeää krumeluuria.

3. Jää on toiseksi tärkein elementti

Älä kuvittelekaan järjesteäväsi bileitä tai kestejä ilman arkkupakastimellista jääpaloja!

Jää tarjoaa kaksi etua: Se viilentää drinkin ja laimentaa sitä hieman – jään avulla vieraat voivat myös säädellä drinkkien ja viina-annosten vahvuutta itse.

4. Mixerit… Nyt tarkkana

Montako kertaa olet kuullut jonkun pahoittelevan: ”Meillä olisi kyllä pullo rommia, muttei yhtään miksereitä…”

Light-colat ja halvat appelsiinimehut ovat huono valinta mixeriksi – ne ovat täynnä epämääräisiä makeutusaineita ja e-koodeja jotka tekevät cocktaileista vain karuja litkuja. Kannattaa ennemmin pitäytyä tuoreissa ja aidoissa raaka-aineissa: sitruunaviipaleissa, marjoissa, mintunlehdissä…

5. Keep it simple

Useimpiin drinkkeihin et tarvitse valtavaa kokoelmaa eri viinaksia ja mixereitä. Itse asiassa todelliset klassikkococktailit valmistuvat yleensä 2 – 3 eri aineksesta – enempää ei tarvita eikä kaivata. Nämä parin ainesosan drinkit ovat kuin perunamuusi ja jauhelihakastike – ne toimivat arjessa ja juhlassa ja valmistuvat nopeasti ja varmasti.

6. Näe hieman vaivaa drinkin ulkonäön viilaamiseen

Kun drinkkiä koristaa sitruunaviipale tai tuore mintunlehti, niin drinkin vastaanottaja on varmasti vaikuttunut näkemästään. Ulkonäkö on drinkkien kohdalla iso osa elämystä.

7. Älä ravista jos cocktail on kirkas

Cocktailien valmistamiseen pätee simppeli sääntö: Jos cocktail on valmistettu kirkkaista ainesosista (eli näet sormesi drinkin läpi), niin sitä ei kuulu ravistaa. Jos cocktailissa puolestaan on hedelmämehua, kermalikööriä, maitoa tai muuta läpinäkyvyyden vievää ainesosaa, niin ravistaminen on ok.

James Bond tietysti tekee Martininsa kanssa mitä haluaa, mutta meille muille kuolevaisille ylläoleva pätee…

8. Kokeile rohkeasti

Vaikka cocktailien ja drinkkien valmistamiseen on muutamia peukalosääntöjä – kuten ylläluetellut – niin niitä ei kannata ottaa aivan kirjaimellisesti. Älä siis epäröi kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja rikkoa kaavoja – oikeastaan peukalosäännöt kannattaa nakata menemään ja valmistaa ihan mitä mieli tekee!

 

alkoholinappi

Lähde: Guardian