Moni raskaanaoleva tai raskaaksitulemista suunnitteleva pohtii suhdettaan alkoholiin aivan toisella tavalla kuin aiemmassa elämässään.

Tämä onkin varsin ymmärrettävää, sillä raskaanaolevan alkoholinkulutus ei aiheuta ongelmia vain juojalle itselleen: Mahdollisista haitoista joutuu kärsimään myös syntymätön lapsi.

Kannattaako tuoreen äidin tai sellaiseksi tulemisesta haaveilevan sitten lopettaa alkoholinjuominen tyystin, vai sallitaanko pieni tissuttelu silloin tällöin? Suomen terveysviranomaisten vastaus kysymykseen on yksiselitteinen: Alkoholi tulisi jättää kokonaan. Esimerkiksi THL perustelee kantaansa sillä, että täysin turvallista käyttömäärää ei tiedetä. Alkoholin juominen tulisikin lopettaa hyvissä ajoin ennen todettua raskautta, koska sikiön kehitys käynnistyy jo ennen positiviisia raskaustestituloksia.

Alkoholi siirtyy sikiön verenkiertoon siinä missä äidinkin

Raskaanaolevan äidin nauttima alkoholi kulkeutuu istukan läpi suoraan sikiön verenkiertoon, joten syntymätön lapsi osallistuu tahtomattaan äidin tissutteluun. Alkoholin vaikutus sikiön elimistöön riippuu monesta tekijästä, jotka ovat hyvin yksilöllisiä. Joka tapauksessa tiedetään, että raskaanaolevan äidin alkoholinkäyttö voi johtaa mm. sikiön epämuodostumiin ja lyhytkasvuisuuteen. Myös keskenmenojen riski kasvaa.

Jos alkoholia on kaikesta huolimatta tullut epähuomiossa nautittua esimerkiksi raskauden alkuvaiheessa, niin syytä liialliseen itsensäruoskimiseen ei ole. Sikiön kehitys voi olla kaikesta huolimatta normaalia ja ennuste hyvä. Tärkeintä on kuitenkin lopettaa alkoholin juominen – sikiö hyötyy jokaisesta alkoholittomasta päivästä.

 

Katso myös:

Lisää asiaa alkoholista ja terveydestä

 

Lähde: HUS, THL