Hikka: Harmiton vaiva vai merkki vakavammasta ongelmasta?

Hikka on yleensä ohimenevä ja harmiton ilmiö, jonka useimmat meistä ovat kokeneet. Mutta mitä tehdä, jos hikka jatkuu tuntikausia tai jopa päiviä? Pitkittynyt hikka voi joskus viestiä vakavammasta terveysongelmasta.

Mikä aiheuttaa hikan?

Hikka syntyy pallealihaksen äkillisestä supistumisesta, joka saa ilman liikkumaan nopeasti keuhkoihin ja kurkunpäähän. Tämä johtaa tyypilliseen ”hik”-ääneen. Yleisimmät syyt lyhytkestoiseen hikkaan ovat:

  • Hiilihapotettujen juomien nauttiminen
  • Nopea syöminen
  • Stressi tai jännitys
  • Alkoholin käyttö

Milloin hikka voi olla merkki vakavammasta ongelmasta?

Jos hikka kestää yli 48 tuntia tai toistuu usein ilman ilmeistä syytä, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Pitkittyneen hikan taustalla voi olla useita syitä:

  1. Hermoston häiriöt
    Pallealihasta säätelevät hermot voivat ärsyyntyä esimerkiksi kaulan alueen kasvaimista, kystistä tai tulehduksista.
  2. Ruoansulatuskanavan ongelmat
    Hikan syynä voi olla refluksitauti, ruokatorven ärsytys tai jopa mahahaava.
  3. Aivoperäiset syyt
    Harvinaisissa tapauksissa pitkittynyt hikka voi johtua aivojen toimintaan liittyvistä ongelmista, kuten aivoverenkiertohäiriöistä, kasvaimista tai infektioista.
  4. Lääkitykset ja sairaudet
    Tietyt lääkkeet, kuten kortikosteroidit ja rauhoittavat lääkkeet, voivat laukaista hikan. Myös aineenvaihduntasairaudet, kuten diabetes, voivat vaikuttaa sen syntyyn.

Hikka on lähes aina kiusallinen, mutta harmiton vaiva. Silti on hyvä tietää milloin hikka tulisi ottaa astetta vakavammin.