Vastaus tulee tässä!

Moni kotikokki on varmasti ihmetellyt miksi taikinaa nostattavia, puuterimaisia aineksia on kahta lajia: ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tässä selitys, pähkinänkuoressa:

Natriumbikarbonaatti nostattaa leivokset

Sekä ruokasoodan että leivinjauheen nostattava vaikutus perustuu natriumbikarbonaattiin, ainesosaan joka aikaansaa leivonnaisen sisään pieniä hiilidioksidikuplia. Nämä kuplat kohottavat taikinan turpeaksi ja kuohkeaksi.

Ruokasooda on eräänlainen nostatusaineiden alkuaine – se on puhdasta natriumbikarbonaattia. Ruokasooda vaatii aina kumppanikseen jotakin hapanta, jotta nostatusreaktio voi tapahtua – tämä hapan aines voi olla esimerkiksi sitruunamehua tai etikkaa. Jos käytät ruokasoodaa nostatukseen ja jätät happaman ainesosan pois, ruokasoodan maku tulee leivonnaisissa esille lipeämäisenä sivumakuna, eikä nostatus onnistu hyvin.

Leivinjauhe on puolestaan ruokasoodan jalostetumpi muoto: Se sisältää jo valmiiksi myös happaman ainesosan (esimerkiksi viinikiveä), joka on myös jauhemaisessa muodossa. Leivinjauhe vaatii siis vain nestettä ja lämpöä aktivoituakseen.

Jos haluat korvata leivinjauhetta ruokasoodalla tai päinvastoin, niin muista siis kaksi asiaa: Yksi ruokalusikallinen ruokasoodaa vastaa noin kahta ruokalusikallista leivinjauhetta. Ruokasooda vaatii myös kaverikseen jotakin hapanta (esim. etikkaa tai sitruunaa), siinä missä leivinjauhe toimii pelkän veden avulla.

 

 

Katso myös:

Lisää leivontaniksejä

 

 

Lähde: Myllyn Paras, SimplyRecipes