Suomen luonto tarjoaa kasveja, joiden terveydellisistä vaikutuksista vain harva tietää.

Villikasvit ovat olleet osa ruokavaliotamme jo alkuajoista lähtien. Ihmiset ovat käyttäneet villiyrttejä niin sairauksien hoitamiseen, kuin ruokailuun. Villikasvien sisältämistä terveysvaikutteisista aineista on olemassa paljon tutkittua tietoa johon kannattaa perehtyä. Tänä päivänä villiyrtit- ja kasvit eivät juurikaan kuulu ruokailutottumuksiimme, mutta onneksi ekologisuuden ja lähiruuan suosion kasvaessa, myös villiyrtit ovat saaneet ansaitsemaansa huomiota ja arvostusta.

Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg perehdyttää myös kotikokit Suomalaisten villiyrttien maailmaan uudessa Villiyrttikeittokirjassaan. Tallberg kertoo kirjassa esitettyjen villiyrttien olevan loistavia ja mielenkiintoisimpia raaka-aineita, joita Suomessa on tällä hetkellä tarjolla.

Tallberg suosittelee sesonginmukaista raaka-aineiden käyttöä, sillä vastuullisuuden ja saatavuuden lisäksi kasvien aromit, maut ja tekstuuri ovat parhaimmillaan. Esittelemme nyt yhden kirjasta poimitun yrtin, jota voit hyödyntää keväällä.

Kuva: Sami Tallberg
Kuva: Villiyrttikeittokirja / Jouko Lehmuskallio

Peltokanankaali

Tämä heinäpelloilta, ojanpientareilta ja kallioilta löytyvä villiyrtti on todellinen luksusvihannes. Tallberg kuvaa sen olevan tyylikkäimpiä ja maukkaimpia villikasveja, joita löytyy Suomen luonnosta. Kasvi kukkii aikaisin kesällä touko-kesäkuussa ja se on rakenteeltaan rapea.

Kasvin lehdet maistuvat voimakkaan sinaappisilta ja lehtikaalimaisilta ja nuput ovat parsakaalimaisia. Tallberg suosittelee jopa parsakaalin korvaamista peltokanankaalilla huippusesongin, eli toukokuun aikana.

Kyseisen kasvin lehtiä käytetään ruuanlaitossa rucolan tapaan. Niiden maku on kuitenkin voimakas, joten aluksi niitä kannattaa käyttää maltillisesti. Kasvin kukkaversoa voi käyttää parsakaalin tapaan höyrytettynä ja keitettynä.

Peltokanankaali sisältää tuoreena runsaasti C- vitamiinia, sekä parantaa ruokahalua ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Hyödynnä tämä luonnon luksusherkku, jonka moni kitkee pois kasvimailtaan tai jättää kasvamaan polunvarsille ja pelloille!

Tiedätkö ystävän, joka haluaisi ehdottomasti kokeilla tätä kasvia — jaa tämä vinkki hänelle!

Lähde: Sami Tallberg / Readme.fi