Valkosipuli on luonnon oma antibiootti, jolla on lukuisia terveydellisiä ominaisuuksia.

Valkosipulia on käytetty moniin vaivoihin aina impotenssista vatsanväänteisiin. Viime vuosina tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että valkosipulilla on vielä enemmän terveydellisiä hyötyjä. Valkosipuli laskee verenpainetta, vähentää kolesterolia, tukee sydämen tervettä toimintaa ja näyttää ehkäisevän myös tiettyjä syöpiä.

Valkosipuli sisältää muun muassa aminohappoa nimeltä alliini ja proteiinipohjaista entsyymiä, allinaasia. Valkosipulista tuttu haju ei ilmaannu ennen kuin se on pilkottu tai murskattu. Valkosipulin haju on peräisin siitä, kun alliini ja allinaasi alkavat yhdessä muodostamaan allisiinia.

Allisiini on voimakas luonnon antibiootti ja sen teho vastaa noin 1/50 penisiliinin tehokkuudesta. Valkosipulilla on kyky tappaa ihmisille haitallisia sieniä ja bakteereja. Tutkimusten mukaan tuore valkosipuli tappaa bakteereja, kuten esimerkiksi E.colia ja useimmille antibiooteille vastustuskykyistä Stafylokokkia sekä Salmonella -suolistobakteereja.

Hyvä tietää: allisiinia on vain raa’assa valkosipulissa. Kuumentaminen heikentää sen terveydellisiä vaikutuksia.

Valkosipuli sisältää paljon hivenaineita, kuten sinkkiä, kuparia, rautaa, tinaa, kalsiumia, alumiinia, mangaania, germaniumia ja seleeniä.

Valkosipuli tehostaa ihmiskehon veren valkosolujen kykyä taistella tulehduksia vastaan ja stimuloimalla muita immuunijärjestelmän soluja, jotka taistelevat virus- ja bakteeritartuntoja sekä esimerkiksi syöpää vastaan.

Valkosipuli tulisi nauttia raakana, mutta monelle tulee mieleen ehkä kaikista yleisin haittavaikutus, joka on pahanhajuinen hengitys. Tutkijoiden tekemät tulokset ovat jakautuneet, sillä joidenkin mielestä myös valkosipulitableteilla ja jauheilla on erinomaisia terveydellisiä vaikutuksia, kun taas toiset kumoavat ne.

Valkosipulin toiminta antibioottina.

Valkosipuli on ainoa antibiootti, joka kykenee samanaikaisesti tappamaan bakteereja sekä suojaamaan elimistöä tulehduksilta. Vuonna 1999 tehty tutkimus osoitti, että valkosipulista valmistettu voide oli yhtä tehokas ihotulehduksiin kuin yleisesti määrätty terbinafine.

Valkosipulin sisältämät yhdisteet eivät säily ruoansulatuksessa kovin pitkään, jonka vuoksi valkosipuli on ennemmin antiseptinen aine kuin antibiootti. Valkosipulia syöneiden ihmisten veri kykenee tappamaan bakteereja, mikä sinänsä on uskomaton uutinen kaikille valkosipulin ystäville. Valkosipulista leijaileva höyry eli haju pystyy myös tappamaan bakteereja jopa 20 senttimetrin säteeltä.

Lähde: Valkosipuli.fi