Hyviä yöunia arvostaa vasta sitten, kun ne menettää – huomasin tämän vasta silloin, kun sain ensimmäisen lapseni.

Hyvät yöunet auttavat jaksamaan ja selviämään arjen haasteista. Tämä ei sinänsä ole kenellekään kummoinen uutinen, mutta unen merkitystä terveyteen laiminlyödään liian usein.

Moni luulee että hyvät yöunet saa, kun menee nukkumaan tarpeeksi aikaisin. Silti moni herää kello 3:00-5:00 aikaan yöllä ja nukahtaminen tämän jälkeen tuntuu mahdottomalta. Kehosi on uupunut, mutta jostain syystä uni ei vain tule takaisin – oletko ollut tämänkaltaisessa tilanteessa?

Aamuyöllä heräämiseen on kuitenkin olemassa syy, josta et välttämättä tiennyt.

Kuva: pexels.com

Kello 3:00-5:00 aikaan yöllä, juuri ennen auringonnousua, keho asettuu ’lepotilaan’ ja tämä vaikuttaa kehon toimintaan.

Stressi ja ahdistus tulevat esiin kello 3:00-5:00

Ne jotka nukkuvat 3-5 aikaan sikeästi, ovat rentoutuneita ja heillä ei ole huolenaiheita, ne jotka heräävät tuohon aikaan ovat usein ahdistuneita tai huolestuneita.

Kehon vuorokausirytmi seuraa ikivanhaa auringon nousu- ja laskuaikaa ja tämä vaikuttaa muun muassa ruumiin lämpötilaan, verenpaineeseen ja aineenvaihduntaan joka hidastuu yöllä. Kaikki ohessa kehon toimintaan liittyvät tekijät ovat alhaisimmillaan kello 4:00 aikaan aamuyöstä. Ahdistuneet ihmiset heräävät kuitenkin tähän aikaan yöstä, sillä heidän kehonsa on valveutunut, kun unen pitäisi olla syvimmillään.

Vinkkejä

Kun menet nukkumaan, siirrä puhelin pois läheltäsi ja kytke se äänettömälle, sillä se häiritsee yöunta enemmän kuin uskotkaan. Mene tämän jälkeen makaamaan ja pohdi mitkä asiat stressaavat tai huolestuttavat sinua, ja mitä voit tehdä ongelmien ratkaisemiseksi.

En tiennyt että 3:00-5:00 aikaan herääminen tarkoittaa tätä. Jälkeen päin ajateltuna tämä kuulostaa kuitenkin järkevältä, sillä ollessani stressaantunut, herääminen on juuri tapahtunut noin kello 4:00 aikaa yöllä. 

Jaa tieto Facebookissa ja saatat auttaa monia saman ongelman kanssa painivia ihmisiä! 

Lähde: newsner.com