Uskoitko näihin seitsemään ruokamyyttiin?

No nytpä tiedät paremmin!

1. Lohturuoka ei oikeasti lohduta

Tutkimuksen mukaan lohturuoka ei lohduta. Tutkimuksessa koehenkilöille syötettiin erilaisia ruokia: osa sai syödä valitsemaansa lohturuokaa, osalle määrättiin mitä tahansa ruokaa ja osa jätettiin kokonaan ilman ruokaa. Tämän jälkeen koehenkilöt katsoivat surullisen elokuvan. Elokuvan jälkeisiä mielialoja tiedusteltaessa selvisi, että kaikkien koehenkilöiden olo oli yhtä lohdullinen. Lopputulos: aika tuo lohdun, ei ruoka.

2. Nielty purukumi ei kulje suolistossa seitsemää vuotta

Monet ovat kuulleet väitteen, että nielty purukumi voi jäädä suolistoon vuosikausiksi. Totuus on, että purukumi tulee kyllä muun kuona-aineen mukana normaalilla rytmillä ulos.

3. Sellerissä ei ole negatiivisia kaloreita

Selleriä ja muutamia muita superfoodiksikin luokiteltuja vihanneksia on toitotettu niiden sisältämien ”negatiivisten kalorien” vuoksi. Selleri on kyllä terveellistä, mutta energia-arvoltaan se ei ole negatiivista. Isossa sellerinvarressa on noin kymmenen kilokaloria. Itse asiassa kaikessa ruoassa on kaloreita eli energiaa – kaloriarvoltaan negatiivisia ruokia ei ole olemassa.

4. Useimmat kasvissyöjät saavat riittävästi proteiinia

”Mistä saat riittävästi proteiinia?” – tähän kysymykseen törmää moni tuore kasvissyöjä tai vegaani. Todellisuudessa kasvikunnan tuotteista saa helpostikin riittävästi proteiinia. Esimerkiksi pavuista ja linsseistä saa helposti päivän proteiinintarpeensa tyydytettyä. Mitä proteiininsaannin monipuolisuuteen tulee, niin monipuolisesta kasvisravinnosta saa kyllä riittävästi erilaisia proteiineja lihasten tarpeisiin. Lue täältä lisää proteiiniasiaa.

5. Maito ei ole paras vaihtoehto luuston terveyden kannalta

Riittävä kalsiuminsaanti on elintärkeää luustosi terveyden kannalta, mutta maito ei suinkaan ole ainoa kalsiuminlähde. Itse asiassa maidon on viimeaikaisissa tutkimuksissa todettu olevan vähemmän terveellistä kuin on luultu (lue lisää täältä). Esimerkiksi tofu, lehtikaali ja pinaatti ovat erinomaisia kalsiumkorvikkeita maidolle. Maitoa ja maitotuotteita ei kuitenkaan ole mitään syytä jättää kokonaan ruokavaliosta.

6. Sokeri ei tee lapsista ylivilkkaita

Sokerin ja hyperaktiivisuuden välistä yhteyttä on tutkittu ainakin 12 tieteellisessä tutkimuksessa, mutta yhdessäkään niistä ei todisteita yleisen uskomuksen tueksi. Sen sijaan vanhempien käytöksessä on havaittu mielenkiintoinen piirre: Jos vanhemmat ovat antaneet lapselleen hiljattain limsaa, he kokevat lapsensa käytöksen helpommin yliaktiiviseksi – vaikka juoma ei olisi oikeasti ollutkaan sokeripitoista! (lähde)

7. Alkoholi ei pala kokonaan pois ruokaa valmistettaessa

Alkoholia haihtuu kun sitä kuumennetaan, mutta kokonaan se ei ruoasta häviä. Mitä pidempään ja mitä kuumempana alkoholia ruoanlaitossa käytetään, sitä enemmän sitä ehtii haihtua. Erään tutkimuksen mukaan ruokien ja leivonnaisten alkoholipitoisuus voi olla valmistustavasta riippuen mitä tahansa 4 % – 85 % välillä.

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: BuzzFeed