Muistatko lukeneesi viimeaikoina saksalaistutkimuksesta, jonka tulosten mukaan suklaan syöminen auttaa laihtumisessa? Jos uskoit lukemaasi, niin joudumme valitettavasti toteamaan että sinua on huijattu.

 

Toimittaja John Bohannon paljastaa IO9-sivustolle kirjoittamassaan jutussa miten hän huijasi satoja toimittajia – ja sitä kautta miljoonia lukijoita – ympäri maailman luulemaan että suklaapatukkaa syömällä voisi todella nopeuttaa laihtumista. Bohannonin järjestämän pseudotieteellisen tutkimuksen tulosten mukaan suklaan syöminen nopeutti laihtumista 10 %:lla.

Bohannon ei kuitenkaan valehdellut esittäessään väitteitään – kyse oli vain tarkoituksellisen huonosti toteutetusta tutkimuksesta, jonka tuloksia toimittajat halusivat luonnollisesti hehkuttaa jo ennen kuin tutkimusta oli vertaisarvioitu normaalin tieteellisen metodin mukaisesti.

 

 

Näin kohua aiheuttanut huuhaatutkimus suklaan laihduttavista vaikutuksista syntyi

Bohannon toteutti parin ystävänsä kanssa tutkimuksen periaatteessa kaikkien tieteen sääntöjen mukaisesti: He rekrytoivat viisi miestä ja 11 naista koehenkilöiksi. Tämän jälkeen he jakoivat koehenkilöt kolmeen ryhmään: Yksi ryhmä söi kuten ennenkin, toinen ryhmä siirtyi noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota ja kolmas ryhmä vaihtoi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, johon kuului lisäksi yksi suklaapatukka per päivä.

Joka päivä kukin koehenkilö mittautti veriarvonsa ja painonsa. Kolmen viikon tutkimuksen jälkeen Bohannon siirtyi kumppaneineen tutkimaan kerryttämäänsä aineistoa. He havaitsivat, että suklaapatukkaa syöneen ryhmän koehenkilöt todella laihtuivat 10 % nopeammin kuin muiden ryhmien koehenkilöt. Kyse ei siis ollut valeesta, vaan tällainen ilmiö aidosti havaittiin. Mutta mikä sen selittää?

 

 

Vähän koehenkilöitä + paljon mitattuja arvoja = pseudotiedettä

Bohannon paljastaa jutussaan tempun johon moni pseudotieteeksi luokiteltava tutkimus pohjautuu: Kun pienestä koehenkilöryhmästä mitataan paljon eri arvoja (verensokeri, paino, tulehdusarvot, ym.), niin on hyvin todennäköistä että jonkinlainen merkitsevä korrelaatio löytyy.

Toisin sanoen Bohannonin tutkimuksesta olisi voinut suklaan laihduttavuuden sijaan löytyä jokin muu vahva korrelaatio – esimerkiksi että suklaan syöminen on vahvasti yhteydessä taipumukseen pitää sinisiä housuja. Tällä kertaa korrelaatio kuitenkin sattui löytymään kutkuttavasti laihduttamisen ja suklaansyömisen väliltä.

Jos koe toistettaisiin tuhansilla koehenkilöillä, korrelaatiot häviäisivät, tai ne eivät todennäköisesti olisi enää tilastotieteellisesti merkitseviä.

 

Moni merkittävä media erehtyi uutisoimaan Bohannonin tutkimuksesta. Näitä olivat mm. Bild, Huffington Post, Daily Star ja Prevention. Suomessa samaan ansaan astuneiden julkaisujen nimet jätettäköön mainitsematta.

 

 

Katso myös:

Suklaaherkkuja jotka eivät laihduta mutta maistuvat hyvälle

 

 

Lähde: Io9