Emeritusprofessori Mikko Salaspuro on huolissaan suomalaisten jogurtinkulutuksesta. Hänen mukaansa jogurtista löytyy syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä alkoholin ja tupakan jälkeen kolmanneksi eniten. Jogurteista löytyy asetaldehydiä elintarvikkeen valmistuksessa käytettävien bakteerien vuoksi; asetaldehydiä ei sen sijaan löydy sellaisista tuotteista, kuten piimä ja viili.

Asetaldehydiä löytyy elintarviketeollisuudesta paljon, sillä sitä käytetään aromiaineena. Salaspuro, joka toimii Helsingin yliopiston asetaldehydin ja syövän tutkimusyksikössä, kertoo asetaldehydin olevan keskeinen yläruoansulatuskanavan syöpien aiheuttaja.

Kansainvälinen syöpätutkimuslaitos IARC on listannut asetaldehydin syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Asetaldehydi on yleisin karsinogeeni eli aine, joka aiheuttaa syöpää ihmiselle. Se on yhtä vaarallista kuin esimerkiksi asbesti tai radon.

Jogurteissa ei asetaldehydipitoisuutta kuitenkaan ole ilmoitettuna tuoteselosteissa. EU:ssa suositeltu asetaldehydipitoisuusraja on olemassa vain kosmetiikalle. Elintarvikkeisiin asetaldehydia puolestaan saa tuottaa vapaasti.

Valion mukaan desi jogurttia pitää sisällään 0,3–0,5 milligrammaa asetaldehydiä. Yksi savuke sisältää puolestaan 0,05 milligrammaa asetaldihydiä. Salaspuron mukaan tästä voidaan päätellä, että 1 dl jogurttia vastaa asetaldehydimäärältään samaa kuin, jos henkilö polttaisi 6-10 savuketta. Valion mukaan ei ole esitetty todisteita siitä, että syy-seuraussuhde esiintyisi yläruoansulatuskanavan syöpien ja elintarvikkeiden asetaldehydin välillä.

Evira ei näe jogurttien asetaldehydipitoisuuksia merkittävänä riskinä tai uhkana, eikä rajoittaisi hapatettujen elintarvikkeiden syöntiä myrkkukohun takia. Myöskin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toppuuttelee ilmoittamalla, että jogurtti ei ole kohtuudella syötynä erityisen vaarallista.

Lähteet: MTV, MTV, ja MTV