Jos väsymys on painanut tänä talvena normaalia enemmän, kyse voi olla pitkään jatkuneesta pakkasesta. Pakkanen nimittäin on kova kuormitus keholle ja voi aiheuttaa väsymystä. Se, missä lämpötilassa kylmyys alkaa vaikuttaa vireyteen kenelläkin, on hyvin yksilöllistä. -5 astetta tuulen kera voi toisilla jo riittää. Mitä kylmempi sää, sitä kovempi kuormitus keholle ja sitä useampaa väsymys alkaa painaa. Lisäksi väsymykseen vaikuttaa se, miten kauan pakkasessa oleillaan ja miten paljon siellä joutuu tekemään lihastyötä.

Miksi pakkanen väsyttää?

Kylmällä ulkoileminen rasittaa kehoa eri tavalla ja kuluttaa enemmän energiaa. Mikäli siis joudut olemaan pitkään pakkasessa, olet todennäköisesti hyvin väsynyt sisälle päästyäsi. Etenkin kovalla pakkasella urheilu kuluttaa nopeasti energiavarastoja ja voi uuvuttaa.

Matala sisälämpötila heikentää unen laatua, joka tekee meidät väsyneeksi. Jos asunnon sisälämpötila laskee alle 18 asteen, se alkaa vaikuttaa negatiivisesti uneen. Liian kylmä sisälämpötila nostaa verenpainetta, pidentää nukahtamisviivettä ja heikentää unen laatua. Kylmässä nukkuminen myös aiheuttaa öisin pissahätää, jolloin joutuu heräämään vessaan useammin.

Kehnot yöunet saavat aikaan stressiä, joka puolestaan pahenee kylmässä ulkoilmassa rehkimisellä. Stressiä ei siis kannata lähteä lieventämään hiihtolenkille kovalla pakkasella. Fyysinen rasitus pakkasessa lisää elimistön stressiä ja väsymystä. Elimistön kokema stressi puolestaan heikentää yöunia entisestään, jolloin negatiivinen kierre on valmis.

Miten hoitaa pakkasväsymystä?

  • Pyri nostamaan huoneenlämpötila yli 18 asteen.
  • Lepää riittävästi ja ota päivälläki rentoutumishetkiä, mikäli mahdollista.
  • Vältä liian kovaa urheilua pakkasella.
  • Pukeudu lämpimästi ja käy välillä sisällä lämmittelemässä, mikäli joudut olemaan pitkään ulkona pakkasessa.

Lähde: Yle.fi

Jaa tämä tieto pakkasväsymyksestä kavereillesikin!