Jos kärsit talvisaikaan jatkuvasta palelusta, voit kokeilla pattereiden kovemmalle säätämisen lisäksi näitä keinoja. Jatkuvan viluisuuden taustalla voi olla monia syitä, kuten hidas aineenvaihdunta, ruumiinrakenne, väsymys, stressi tai jopa sairaus.

1 Syö säännöllisesti ja tarpeeksi

Liian niukka energiansaanti laittaa aineenvaihdunnan säästöliekille. Mitä hitaampi aineenvaihdunta sen enemmän palelee. Mikäli siis pudotat painoa, varmista että et ole liian suurella kalorivajeella. Palelua voi ehkäistä syömällä säännöllisesti ja tarpeeksi. Liian niukka syöminen voi jumittaa aineenvaihdunnan, jolloin laihduttaminen ei onnistu.

Säännöllinen syöminen auttaa myös verensokeria pysymään tasaisempana. Verensokerin liiallinen laskeminen johtaa yleensä paleluun.

Myös ruumiinrakenne vaikuttaa palelualttiuteen. Pieni ja hoikka palalee helpommin kuin suuri ja vankkarakenteinen. Lihasmassalla on myös merkitystä – sillä vähän lihasta omaavan aineenvaihdunta on hitaampi. Myös väsymys ja stressi saa ihmisen palelemaan helpommin. Myös ikä vaikuttaa aineenvaihduntaan hidastavasti, joten ikääntyessä paleluherkkyys kasvaa.

2 Muista kerrospukeutuminen ulkona

Kerrospukeutuminen on tunnetusti paras tapa pukeutua kylmällä säällä. Alimmaksi ihoa vasten sopii hengittävä merinovillakerrasto ja päällimmäiseksi tuulenpitävät ulkovarusteet. Hyvillä ja lämpimillä hanskoilla ja kengillä on iso merkitys. Jos sormet ja varpaat ovat jäässä, alkaa helposti muutenkin palella. Suojaa pää, sillä sitä kautta haihtuu eniten lämpöä. Suojaa kasvot esim. huivilla. Pakkasvoide sen sijaan lisää paleltumien riskiä.

3 Tossut jalkaan sisälle tullessa

Jos ulkoilun jälkeen päälle jää kestoviluisuus, käy lämpimässä suihkussa tai pistä sauna päälle. Pukeudu sisätiloissa villasukkiin tai tohveleihin. Etenkin jos lattiat ovat kylmät ja vetoisat jalkojen pitäminen lämpimänä on tärkeää viluisuuden estämiseksi. Kylmistä varpaista palelu leviää helposti muualle kroppaan.

4 Kasvata kylmänsietokykyäsi

Kylmää vastaan voi myös karaista itseään. Terveelle aikuiselle siedättäminen on vaaratonta. Mene avantoon tai hyppää lumihankeen saunasta. Oleile kylmässä ulkoilmassa enemmän ja vähemmissä vaatteissa. Karaistuminen vie aikansa, mutta lopulta se voi palkita.

5 Käänny lääkärin puoleen

Joskus jatkuva palelu kielii terveyspulmista, ja lääkärikäynti voikin olla paikallaan. Raudan tai b12-vitamiinin puute voivat aiheuttaa palelua. Myös kilpirauhasen vajaatoiminnan yksi oire on paleleminen. Jos sormesi muuttuvat kylmässä valkoisiksi, voi kyse olla valkosormisuudesta, joka saattaa kertoa reumasairauksista. Jos paleleminen on uusi ja yllättävä oire, lääkäriin kannattaa mennä, jotta terveydelliset syyt voidaan selvittää.

Lue myös: