Monet äidit tietävät jo etukäteen hieman pelätä mitä seuraa kun lapsen vie synttäreille…

Kakku, karkit ja sokeriset limsat saavat lapset vauhkoiksi ja meno on hurjaa. Selvästikin sokeri on syypää juhlien hyperaktiiviseen tunnelmaan – vai onko sittenkään?

Sokerin aiheuttama hyperaktiivisuus onkin psykologinen ilmiö

Psykologi David Benton kyseenalaistaa yleisen käsityksen, ja se selittää että kyse onkin vain vanhempien virheellisestä havainnoinnista. Lapset eivät Bentonin mukaan saa lisää virtaa sokerista, vaan sosiaalisesta tilanteesta jossa herkkuja nautitaan. Esimerkiksi syntymäpäivillä lapset siis innostuvat toisistaan, eivät niinkään sokerin aiheuttamasta ”virtapiikistä” – sokeriset herkut ja sosiaaliset tilanteet vain sattuvat usein samaan hetkeen.

Vaikutusta voimistaa kuitenkin vanhempien käsitykset ja reaktiot tilanteeseen: Yleinen käsitys ”sokerihumalasta” voi antaa lapselle tämän näkökulmasta oikeutuksen entistäkin vauhkommalle käytökselle. Kuvitelma sokerin hyperaktivoivasta ominaisuudesta voi siis saada lapsen entistä villimmäksi, vaikka todellista biologista vaikutusta ei olisikaan.

”Sokeri ei tee lapsista aktiivisempia, vaan kyse on vanhempien odotuksista. Kun lapset tietävät että heidän oletetaan muuttuvan vauhkoiksi juhlissa makeita herkkuja syötyään, he käyttäytyvät kuten vanhemmat olettavat heidän käyttäytyvän: Muuttuvat vauhkoiksi”, Benton kertoo. Bentonin mukaan kliiniset tutkimukset eivät myöskään tue oletusta sokerin hyperaktivoivasta luonteesta: Glukoosin ei ole todettu tekevän koehenkilöiden oloa energisemmäksi.

Sokerinsaantia tulisi silti vähentää

Benton ei kuitenkaan ole mikään sokeriteollisuuden puolestapuhuja. Hän korostaa, että lasten tulisi syödä huomattavasti vähemmän sokeria yksinkertaisesti siksi että se on epäterveellistä.

”Ruokateollisuus syöttää meille valtavia määriä sokeria. Miksi kiellämme tupakkamainokset mutta samalla sallimme tappavan epäterveellisen ruoan mainostamisen? Suolaa ja sokeria täynnä oleva roskaruoka aiheuttaa eniten kuolemaa ja sairauksia maailmalla tällä hetkellä. Ruokateollisuus on syypää kaikkeen tähän”, Benton toteaa.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lisää ruokapsykologiaa

 

 

Lähde: Telegraph