Monissa tutkimuksissa on viime vuosina puitu kalan terveellisyyttä.

Kalaruokia tulisi syödä pari kertaa viikossa, jotta tärkeiden omega-3-rasvahappojen saanti olisi riittävää. Lohi ja muut rasvaiset kalat ovat myös erinomaisia D-vitamiinilähteitä synkkinä talvikuukausina, jolloin auringosta ei ole apua.

Valmistustavalla on väliä

Penn State Universityn tutkimus kertoo, että kalan valmistustavalla on yllättävän suuri vaikutus sen terveellisyyteen. Tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan erityisesti kalansyönnin vaikutusta aivojen terveyteen ja harmaan aineen muodostumiseen. Terveissä aivoissa on paljon harmaata ainetta, ja harmaa aine vaatii toimiakseen mm. kalassa runsaana esiintyviä omega-3-rasvahappoja.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että kerran viikossa kalaa syövillä koehenkilöillä harmaan aineen osuus aivoissa oli suurempi kuin heillä, jotka eivät syöneet kalaa lainkaan. Erikoisempi huomio oli kuitenkin se, että paistettua kalaa syöneillä koehenkilöillä aivojen harmaata ainetta oli yhtä vähän kuin heillä jotka eivät kalaa syöneet lainkaan.

Tulos selittyy osin sillä, että paistetut kalat ovat yleensä ns. valkoista kalaa, jossa omega-3-rasvahappojen määrä on luontaisesti pienempää kuin esimerkiksi lohessa. Merkitystä näyttää kuitenkin olevan myös sillä, että paistettaessa kalan C- ja E-vitamiineja tuhoutuu – omega-3-rasvahapot vaativat näitä vitamiineja toimiakseen.

Kannattaa siis valmistaa lohi uunissa, jos haluat maksimoida omega-3-rasvahappojen saannin ja kasvattaa aivojesi harmaata ainetta!

Lähde: Makuja