Uusivuosi on jälleen tuloillaan ja vuoden vaihtumista juhlitaan tietenkin nakkien ja perunasalaatin voimin. Mutta mistä ihmeestä tällainen nakkiperinne on tullut, ja miksi ihmiset edelleen jaksavat syödä melko mitäänsanomattoman makuisia nakkeja?

 

Sota vei mausteet

Nakit rantautuivat Suomeen toden teolla viime vuosisadan puolivälin aikoihin. Tuolloin nakkeja tehtiin käsin ja ne olivat myös huomattavasti arvokkaampaa syötävää kuin tänä päivänä.

Sodan jälkeistä 1950-lukua leimaa myös pula-aika, joka näkyi nakkitarjonnassakin: Nakkeihin ei riittänyt mausteita, joten suomalaiset tottuivat syömään nakkinsa varsin miedon makuisina. Mausteiden vähäinen käyttö jäi osaksi suomalaista ruokakulttuuria, ja tämän vuoksi suomalaiset syövät edelleen myös huomattavan maltillisesti maustettuja nakkeja.

 

Uudenvuoden juhlistaminen on verrattain uusi perinne

Uudenvuoden juhliminen muodostui perinteeksi vasta kaupungistumiskehityksen myötä. Uutta vuotta ei oltu ennen juhlistettu millään herkuilla, toisin kuin esimerkiksi joulua ja pääsiäistä.

Kansa kuitenkin innostui nakeista toden teolla 1960-luvulla, kun lihateollisuuden tuottavuuden parannuttua köyhemmilläkin oli varaa kunnon nakkeihin. Nakista ja perunasalaatista muodostui uudenvuoden ykkösherkkukombo ajan myötä ja täysin sattumalta – ne ikäänkuin täyttivät yhden kulinaarisen aukon juhlakalenterissa, koska kukaan ei ollut keksinyt mitään muutakaan.

 

 

Katso myös: Herkkuja nakeista

Lähde: Yle