Tähän liittyy numerosarja 543210 ja Alko

Tasan 90 vuotta sitten 5.4 1932 klo 10 Suomessa avattiin Alkot jälleen kieltolain jälkeen. Kieltolaki kielsi meillä alkoholin myynnin ja valmistamisen vuodesta 1919 aina vuoteen 1932 saakka.

Tapaus sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä kun Suomessa syntyi vahva raittiusliike, joka keräsi kannatusta erityisesti maaseuduilla. Raitis talonpoika oli ihanne suomalaisuuden perikuva ja sellaisena se yritettiin pitää kieltolailla. 

Alkoholia oli kuitenkin saatavilla pimeiltä markkinoilta, apteekista lääkkeeksi ja kaikista hienoimmista ravintoloista salaa. Ihmiset tekivät kotipolttoista alkoholia, jos sitä ei muualta ollut saatavilla. Tämän vuoksi kieltolaki nimenomaan lisäsi vahvan viinan kulutusta.

Kieltolaki myös pilasi Helsingissä hyvin alkaneen drinkkikulttuurin ja vastasyntyneen viinikulttuurin, joka vaikutti pitkään suomalaiseen ravintolakulttuuriin näivettävästi.

Kieltolain aikana saatiin suurin osa alkoholista veronalaiseksi, joka olikin valtion tarkoitus. Asiakkaat myös joutuivat alkuun käyttämään viinakortteja ja ihmisten kulutusta seurattiin tarkkaan. Tästä luovuttiin vasta 1958. 

Keskiolut saatiin Suomessa ruokakauppoihin vasta 1969.

Jaa uutinen kavereillesi!

Lähde: IL / Kuva: Unsplash