Iskikö herkkuhimo? Syy on tässä!

Helsingin Sanomien haastattelema integratiivisen fysiologian tutkija John Menzies Edinburghin yliopistosta kertoo, että ihmiskeho on saanut evoluution myötä kaksi syömistä hallitsevaa järjestelmää: homeostaattisen järjestelmän ja palkitsemisjärjestelmän.

Homeostaattinen järjestelmä on varsin hienovarainen

Se tulkitsee verenkierron ja suoliston lähettämiä signaaleja kylläisyysasteestamme, ja viestittää näin aivoille kannattaako syödä enempää.

Palkitsemisjärjestelmä sen sijaan ei ole niin hienovarainen

Kun ahdamme sisuksiimme rasvaisia ja sokerisia herkkuja, dopamiinintuotanto alkaa ja jyrää alleen homeostaattisen järjestelmän. Tällöin suoliston ja verenkierron viestit hukkuvat dopamiinihormonin aiheuttamiin mielihyväntunteisiin. Mielihyväntunteet saattavat tosin myöhemmin kostautua mm. verensokerin laskun aiheuttamana väsymyksenä.

Herkuttelutaipumus selittyy evoluutiolla

Kaloripitoisten ruokien ahmimisessa on ollut järkeä silloin kun ruoasta on ollut pulaa, eli suurimman osan ajasta jolloin ihmiskunta on ollut olemassa. Tämä selittää sen miksi näinä yltäkylläisyyden aikoina sorrumme edelleen syömään liikaa ja liian kaloripitoisia herkkuja.

Olkaamme siis itsellemme armollisia.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Jälkiruokainspiraatiota

Lähde: HS