Tässä on tärkeä kysymys jokaiselle: suljetko wc-kannen sen jälkeen, kun olet hoitanut tarpeesi?

Jos vastauksesi on ”kyllä” – kaikki on hyvin. Mutta jos vastasit mielessäsi ”en”, niin suosittelen tämän jutun lukemista!

Tässä on mietittävää teille, jotka vastasitte kielteisesti äskeiseen kysymykseen… Wc-kansi tulisi nimittäin sulkea aina, kun olet hoitanut tarpeesi vessassa.

Pexels.com

Vessasi on todellinen bakteeripesäke.

Tämä ei tule välttämättä yllätyksenä, mutta voit estää bakteerien leviämistä muun muassa hammasharjaan, käsipyyhkeisiin ja muihin tavaroihin.

Jokaisessa grammassa ulostetta on miljardeja bakteereja, hygieniayritys Initial kertoo.

Ja kaikista ikävintä on se että bakteerit voivat selvitä viikkoja. Syynä tähän on vessan kostea ilma.

Jokaiselle kerralla, kun vedät vessan, miljoonia bakteereja pääsee ulos virtsasta ja ulosteesta. Ja ne eivät jää vain vessaan – ellet sulje wc-kantta.

Bakteerit voivat nousta jopa kuuden metrin korkeuteen, josta ne leviävät jokapuolelle, mukaan lukien hammasharjaasi.

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Aihe on ollut pinnalla jo silloin, kun lääkäri Charles Gerba julkaisi tutkimuksensa vuonna 1975. Tutkimuksen mukaan kolibakteeri pysyy ilmassa 6 tuntia sen jälkeen kun olet vetänyt vessan, jos et ole sulkenut wc-kantta.

Osaatko arvata minne bakteerit lopulta päätyvät? Matolle, kylpyammeeseen, käsipyyhkeisiin, hammasharjaan ja muihin hygieniatuotteisiin…

Tästä on olemassa myös uudempia tutkimuksia. Journal of Hospital Infection julkaisi 2012 tutkimuksen, että wc-kannen sulkematta jättäminen nostaa ilmaan 12 kertaa enemmän kolibakteereja.

– Kaikista tärkeintä on pestä kädet huolellisesti. Monet käyttävät käsidesiä ehkäistäkseen flunssaa ja yskää, mutta tämä ei yksinomaan riitä. Käsidesiä voidaan käyttää käsienpesun ohessa – mutta se ei korvaa käsienpesua, Initalin Björn Hellquist toteaa.

Jaa tätä tietoa eteenpäin! On ällöttävää ajatella, että bakteerit pääsevät ympäri kotiasi vain sen vuoksi ettet sulje wc-kantta!